Om majas vid havet


majas vid havet är en trevlig restaurang vackert belägen vid havet i Apelviken, strax söder om Varberg. Hos oss finns det vintertid plats för 100 + 24 personer i två finfina matsalar. Vi kan dessutom erbjuda bästa dansgolvet i en separat avdelning. 

Vi arbetar framför allt med ekologiska och/eller närproducerade råvaror. Vi tycker att det många gånger kan vara ett bättre klimatval med närproducerat än ekologiskt om det inte går att kombinera. Vår egen djurhållning var inte certifierad och när vi nu arbetar med våra grannars lamm och kor så gäller samma sak. De är inte ekologiska, men närproducerade på ett hållbart sätt. Vår fina ekogris kommer från Ragnarssons i Tvååker och rekokycklingen hämtas från Skåne. Vi arbetar helst med hela djur vilket får till följd att vi oftast serverar en variation på långkok och ädla detaljer, som t.ex. bräserad lammlägg med rosastekt rostbiff eller grillad fläskkarré med en kryddig korv.


Vegetariska råvaror kommer under sensommar och höst/vinter till stor del från lokala producenter som Tångagård och Källdalen. Naturligt förekommande närproducerade svenska produkter går före ekologiska importerade. Under senvår och tidig sommar börjar vi få in primörer från Skåne, Gotland och Halland och vi låter över huvud taget säsongen styra menyn. Vår egen rabarber, halländsk sparris och jordgubbar från Vareborg hör till vårens primörer. På hösten serveras det mer svamp, frukt och sent mognande bär. Vi plockar fläder, syrén och rabarber som blir till lemonad i baren, och när vi får in ekologisk ingefära görs det Ginger Beer.


Råvaror från havet är en utmaning. Vi har i många år så långt som möjligt endast serverat msc-märkt fisk och skaldjur. Under våren 2022 ändrade WWF sina rekommendationer och började rödlista många av dessa produkter. Vi har valt att följa WWF så långt det är möjligt vilket i praktiken innebär stora begränsningar i vårt utbud. Exempel på arter som oftast går att få tag på är odlade blåmusslor, burfångade havskräftor och isländsk garnfiskad sej. Rekommendationerna varierar från år till år efter hur bestånden ser ut.


Under våren 2022 har vi arbetat med ett svinnprojekt där vi i samarbete med en lokal livsmedelsbutik räddat råvaror från att kastas i onödan. Det kan röra sig om en paprika i ett paket om tre eller större delen av en låda citrusfrukt där en eller några börjat bli övermogna. Som ett resultat av projektet har vi kunnat förmedla tonvis fina och fullt ätbara produkter till en välgörenhetsorganisation. Vi har även räddat och skänkt frukt till barn- och ungdomsverksamheter, något som resulterat i ekonomiska bidrag till Läkare utan Gränser. En mindre del av det räddade svinnet har förädlats för att ingå i vår restaurangverksamhet som exempel på hur vi kan och måste ställa om vår livsstil nu och framöver. När vi serverar en räddad produkt informeras gästen/beställaren och inte sällan ombeds vi berätta om vår verksamhet. Kostnaderna för projektet har framför allt täckts av intäkter från våra konserter och bröllop. Tack för det, alla grymma gäster och engagerade artister.Väl mött hälsar krögarparet Ulf Cronheim & Sofia Thulin